Verbouwen, renoveren, isoleren en duurzaam verwarmen met hoogwaardige infraroodverwarming!

Jezelf verwarmen met de warmte van de zon: dat is exact hoe verwarmen met een infraroodpaneel voelt. Infraroodpanelen worden steeds populairder en wij vertellen je graag waarom!

Op zoek naar een alternatief voor gas

Maar laten we bij het begin beginnen, want waarom zijn zoveel mensen op zoek naar een alternatief voor gas? In een eerder artikel schreven we uitgebreid over de behoefte om van het gas af te stappen. Hoewel we op dit moment te maken hebben met stijgende gasprijzen, is deze prijsstijging niet de enige reden waarom we massaal van het gas af stappen. Al jaren worden steeds meer woningen afgekoppeld van het aardgas om plaats te maken voor duurzame energie voor verwarming, koken en voor warm water. Dit staat namelijk in de plannen die overheid heeft om voor 2050 volledig van het gas af te zijn. 

Toch willen we er allemaal warm bijzitten in de koude wintermaanden. Een duurzaam alternatief voor de traditionele radiator op gas, is een infraroodpaneel. Met infraroodpanelen verwarm je direct jezelf en de objecten om je heen.

Hoe werkt een infrarood paneel?

Infrarood vs convectie

Om de werking van infrarood warmte uit te kunnen leggen, moeten we beginnen bij de traditionele convectie verwarming. De meeste woningen in Nederland worden verwarmd door middel van convectie verwarming afkomstig van wandradiatoren, vloerverwarming of gaskachels. Deze bronnen verwarmen primair de circulerende lucht die weliswaar snel opwarmt, maar net zo snel ook weer afkoelt.

Zonnewarmte gevoel

Infrarood verwarming verwarmt niet de lucht maar juist de massa en de objecten waardoor een evenwichtig warm gevoel ontstaat. Vergelijk het maar eens met de zon. Dit is onze grootste natuurlijke infrarood verwarming. Want terwijl het buiten vriest kun je op een strakblauwe dag gerust in het zonnetje zitten. En dat is alleen maar mogelijk door de overvloedige infraroodstraling die de zon afgeeft. Onze warmtepanelen werken op precies dezelfde wijze. De objecten in de ruimte absorberen of accumeleren de warmte en geven die langzaam weer af. Een constante temperatuur, die per ruimte of zelfs per zit- of werkplek ingesteld kan worden, zorgt er bovendien voor dat de ruimte sneller warm aanvoelt.

Géén licht

In tegenstelling tot wat veel mensen denken: Infrarood verwarming geeft géén licht. Dus ook geen rood of amberkleurig licht.

Wat kost een infrarood paneel?

Tegenwoordig zijn er heel veel infrarood producten op de markt die in vrijwel ieder interieur ingepast kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan panelen op pootjes, wandpanelen met of zonder afbeeldingen of vrijhangende lampen met infraroodverwarming. Infraroodpanelen zijn te koop in vele prijs- en kwaliteitsklassen. Net als bijvoorbeeld bij wasmachines variëren de kosten per merk of type panelen sterk. Gaat je voorkeur uit naar een laag verbruik of juist naar een paneel dat zeer snel warm wordt? De kosten en mogelijkheden voor infrarood panelen variëren sterk. Ons advies is dan ook om een bezoek te brengen aan één van onze verkooppunten. Onze adviseurs vertellen je graag welk infrarood paneel geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.

Is een infraroodverwarming goedkoper dan verwarmen op gas?

Installatie van gasverwarming vs. infraroodverwarming

Wanneer je een nieuw huis of kantoor laat bouwen en je hebt de keuze tussen de installatie van infraroodpanelen of een gasverwarming, is de installatie van infraroodpanelen vele malen minder arbeidsintensief en dus goedkoper. En omdat het merendeel van de Nederlandse woningen nog beschikt over traditionele gasverwarming, is deze besparing maar in een zeer beperkt aantal (nieuwbouw) situaties relevant.

Verbruik van gas vs. elektriciteit

Met de energieprijzen van vandaag zijn de verbruikskosten voor gasverwarming of infraroodverwarming vrijwel gelijk. In tegenstelling tot gasverwarming, waarmee complete ruimtes centraal worden verwarmd, kan infraroodverwarming binnenshuis per gebruiksruimte worden ingezet.

De meeste huishoudens gebruiken de zithoek uitsluitend ’s avonds. Door bijvoorbeeld alleen deze zithoek ’s avonds op 20°C te verwarmen met panelen, kun je de rest van de dag de zithoek (en de rest van de woonkamer) op een lagere temperatuur verwarmen. En omdat inmiddels ruim 25% van de woningen beschikt over zonnepanelen en je dus je eigen energiecentrale op het dak hebt liggen, kun je je eigen stroom gebruiken. Dat is pas efficiënt!

De voor- en nadelen van infrarood op een rijtje

Voordelen

  1. Je hoeft niet meer uren te wachten voordat het lekker warm wordt. Op het moment dat je het paneel aanzet, ervaar je door de infraroodstraling snel een gevoel van warmte. Bij traditionele verwarming moet je eerst de lucht verwarmen en dan kan het langer duren voordat je gevoel van warmte ervaart. Zeker als het gaat om een slecht geïsoleerd huis. Kortom: infraroodwarmte is een directe verwarming
  2. Het energieverbruik van infraroodpanelen is een stuk efficiënter dan convectieverwarming. Door alleen op die plekken te verwarmen waar je verblijft, voorkom je verspilling van warme lucht. In combinatie met het opwekken van je eigen stroom door bijvoorbeeld zonnepanelen, heb je een ijzersterk duo.
  3. Een infraroodpaneel is allang niet meer dat lelijke grote ding waar rood licht uitstraalt. Je hebt infrarood verwarming in alle kleuren, maten, vormen en voor iedere ruimte. Zo wordt infrarood verwarming vaak als paneel aan het plafond bevestigd of als spiegel in de badkamer.

Nadelen

  1. Traditionele verwarming kost weliswaar veel energie en het kan lang duren voordat het warm is, maar als het eenmaal zover is ervaar je de warmte wel overal in de ruimte. Bij infraroodverwarming is dit minder het geval tenzij je de panelen op een strategische plaats in de ruimte hangt en de stralingswarmte evenredig over de ruimte verdeelt.
  2. We kennen ze allemaal: de radiatoren en natuurlijk het buizenstelsel. Niet erg mooi, maar we zijn er zo aan gewend dat ze ons nauwelijks meer opvallen. Alhoewel de bedrading van de infraroodpanelen prima weggewerkt kan worden, kan het voorkomen dat één of meerdere kabelgootjes in het zicht zijn.
  3. Ook infrarood panelen kosten geld. Gas is weliswaar duur, maar ook de prijzen voor stroom, pellets en hout zijn enorm gestegen. Hierdoor is er veel meer bewustwording en aandacht voor energiebesparing. Infrarood is met name energiebesparend als je er op een duurzame wijze gebruik van maakt. Gebruik de infrarood panelen bijvoorbeeld alleen als je in de ruimte bent en de warmte nodig hebt.

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over onze infraroodverwarming? Neem gerust contact met ons op!

Gerelateerd artikel