Duurzamer verwarmen

Duurzame warmte

We willen een schonere wereld. Willen we dat bereiken dan zullen we met eigenlijk alles zuiniger om moeten gaan. Energie is daar één van: de overgang van fossiel (olie en gas) naar windenergie en zonne-energie zal zorgen voor minder CO2 uitstoot.

Van het gas af

Steeds meer woningen worden afgekoppeld van het aardgas en gaan over op duurzame verwarmingsbronnen zonder de schadelijke uitstoot van CO2. Daarvoor in de plaats komt duurzame energie voor verwarming én warm water. Traditionele HR-ketels, CV-ketels en gaskachels verdwijnen langzamerhand naar de achtergrond en maken plaats voor nieuwe gasloze warmtebronnen.

Energie(kosten) besparen

Daarom zoeken we naar oplossingen om ons energieverbruik te verlagen en gas te besparen. We isoleren onze woningen en zoeken naar alternatieven voor fossiele energiebronnen, zoals de zonnepanelen op ons dak.

De overheid stimuleert dat met maatregelen zoals o.a. subsidies, belastingverhoging op fossiel en stimuleringsmaatregelen en belastingverlaging op elektriciteit.

Om te verwarmen stappen we over van gas naar elektrische verwarming, zoals de warmtepompairconditioning , infraroodverwarming of een combinatievorm. Onderzoeken en ervaring tonen aan dat hoogwaardige infraroodverwarming heel goed en efficiënt werkt en ingezet kan worden als alternatief voor gas-CV, warmtepomp of airco. 

JA, ik wil meer weten over infraroodverwarming in mijn woning of bedrijf!

Isoleren

Het isoleren van je huis is een belangrijke stap om warmteverlies tegen te gaan. Maar ook ventilatie van het huis is belangrijk voor een gezond leefklimaat. Er zijn vele mogelijkheden voor wand-, muur-, vloerisolatie én ventilatie. 

Isolatie van glas is mogelijk door HR++ of HR+++ (triple glas) óf vacuümglas aan te brengen. Ook het aanbrengen van raambekleding aan de binnen- of buitenzijde is een vorm van isolatie. En niet te vergeten en heel eenvoudig: houd de (binnen) deuren dicht.

Ventileren en luchtverversing is en blijft belangrijk voor een gezond binnenklimaat en is een onderwerp op zich. 

Warmtepomp

Een warmtepomp is een elektrische vervanging van de traditionele gas-CV ketel en pompt warm water door de leidingen van vloerverwarming of aangepaste radiatoren. Warmte zoals we dit al jaren kennen.

Een warmtepomp werkt het meest energiezuinig en efficiënt in combinatie met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

De warmtepomp maakt gebruik van een compressor en een koudemiddel (r32/r134a/r290) om warmte uit lucht- (lucht/lucht warmtepomp) of uit aardwarmte (water/lucht warmtepomp) te halen. Via vloerverwarming of radiatoren verwarmt een warmtepomp uiteindelijk de lucht, zoals we dat gewend zijn. Omdat warme lucht nou eenmaal opstijgt gaat helaas kostbare energie verloren aan het plafond.

Een warmtepomp moet na ca 12-15 jaar vervangen worden en heeft onderhoud nodig van ca € 200,- per jaar. Niet iedereen vindt het geluidsniveau van een warmtepomp prettig. In bepaalde woonwijken kan het zijn dat er daarom een vergunning voor aangevraagd moet worden. Let erop dat er vanaf april 2021 in bepaalde wijken en op bepaalde tijden van de dag regels zijn voor het gebruik van de warmtepomp i.v.m. het aantal decibels geluid dat een warmtepomp maximaal mag maken. 

Airconditioning

Ook een airconditioner is een vorm van elektrische luchtverwarming die primair is ontwikkeld voor het koelen van de lucht en ook, indien nodig, kan verwarmen. Een airco maakt net als een warmtepomp gebruik van een koelmiddel en een compressor om warmte uit de lucht te halen. 

De warme lucht wordt actief door de ruimte geblazen en zorgt voor opwarming maar ook voor ‘trek’ en geluid. Dichtbij de airco is de lucht warm, maar omdat de lucht in beweging is koelt deze verderop steeds verder af. Dit kan als minder aangenaam ervaren worden.
Ook bij een airco moet je rekening houden met periodieke onderhoudskosten van ongeveer € 200,- per jaar en een levensduur van ongeveer 12-15 jaar. 

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is een vorm van elektrische verwarming die niet te vergelijken is met de warmtepomp en airco. Bij infraroodverwarming wordt elektriciteit één op één omgezet in warmtestraling, waardoor het efficiënt en comfortabel is. Het verwarmt niet de lucht maar de massa: jou, de wanden, de vloeren en de objecten (zoals bijv. de meubels), zonder extra luchtcirculatie, geluidloos en onderhoudsvrij. 

Infraroodverwarming geeft een warmtestraling die te vergelijken is met de warmtestraling van de zon. De objecten in de ruimte absorberen de warmte en geven deze langzaam weer af. Indirect verwarmen de objecten ook de lucht. Dit maakt het een zuinig en duurzaam alternatief voor gasverwarming. In landen zonder uitgebreid gasnet wordt deze manier van verwarmen al vele jaren toegepast.

De verwarming geeft een ongevaarlijke, langgolvige infraroodstraling af en kan op verschillende manieren worden toegepast: als hoofdverwarming, als bijverwarming en als spotverwarming.

Behalve het voordeel op het gebied van duurzaamheid en energiekostenbesparing heeft hoogwaardige infraroodverwarming nog vele voordelen, zoals op het gebied van onderhoud, installatie, levensduur, gezondheid en esthetiek.

Combinatie / hybride

Infraroodverwarming is ook goed te combineren met andere vormen van verwarming zoals een gas CV-ketel of (hybride) warmtepomp. Om kosten te besparen leg je een lage basistemperatuur aan en plaatselijk is de ruimte snel met infraroodproducten bij te verwarmen voor comfort waar en wanneer jij dat wilt.

Op deze manier kun je stap voor stap en op je eigen tempo van het gas af en zijn de kosten van het overstappen te spreiden. Bovendien is de montage van de infraroodverwarming eenvoudig en vaak zelf te doen. Technisch onderhoud is niet nodig.