Wellheat ging op bezoek bij de verbouwde boerderij van Anita en Dorine, die wij in oktober 2023 mochten voorzien van infrarood verwarming. Na 20 jaar in Amersfoort te hebben gewoond zochten zij (betaalbare) ruimte om hun grote wens vorm te kunnen geven: het aanleggen van een voedselbos. Na een zoektocht van een jaar viel de keuze op het Groningse Bellingwolde. Voor Anita was dit een terugkeer naar haar roots, zij komt van oorsprong uit Uithuizermeeden.
Van het gas af
“Voor ons was het vanaf het begin duidelijk: gaan we in Groningen wonen dan gaan we sowieso van het gas af!” Het boerderijtje lag op een flinke lap grond en werd verwarmd met twee gaskacheltjes. Met de enkel steens-muren was comfort ver te zoeken, het was dan ook een forse verbouwing die het huis onderging waarbij uiteraard de muren en het dak goed werden voorzien van isolatie. Een aanbouw of uitbouw was niet nodig, de boerderij bood voldoende mogelijkheden. En het resultaat mag er zijn! De indeling wijzigde volledig en de voormalige schuur werd omgebouwd tot een ruime leefkeuken, die tot de nok van het dak open bleef. Verder vinden we in dit achterhuis een entree, een voorraadkamer, slaapkamer, badkamer en de ‘bieb’, van waaruit een schitterend weids uitzicht over het Groninger platteland. Het ‘voorhuis’ werd verbouwd tot een kantoor en de woonkamer.
Zoektocht naar duurzaam verwarmen
In de zoektocht naar alternatieve en duurzame manieren om het huis te verwarmen bezochten Dorine en Anita een beurs over duurzaam bouwen. Op deze beurs maakten zij voor het eerst kennis met infraroodverwarming. In eerste instantie viel de keuze op verwarmen met zgn. ‘infraroodverwarmingsmatten’ onder de vloer. Dit bleek echter niet mogelijk in combinatie met een gietvloer. Andere alternatieven werden qua investering, onderhoud en warmteopbrengst met elkaar vergeleken in een spreadsheet. Verwarmen met airconditioning viel al snel af. Het maakt geluid, verdiende qua looks niet de voorkeur én zorgt voor veel luchtcirculatie. Ook de warmtepomp was voor hen geen optie. Hoewel de installateur hen verzekerde dat deze tegenwoordig veel minder lawaai maakt bleek dit na het beluisteren ervan toch nog te luid. En daarvoor waren ze nou juist níet naar de ruimte en de rust verhuisd.
Deskundig advies
Al googelend kwamen ze op de website van Wellheat terecht. De site sprak al gauw aan en een afspraak in Drachten was snel gemaakt. Wellheat levert hoogwaardige infraroodpanelen voorzien van een certificaat, zoals de panelen van Redwell. Bovendien worden de panelen allemaal in Europa geproduceerd. Dat er uitgebreid tijd werd genomen voor advies was ook erg prettig. Met de tekening van het huis op tafel werden per ruimte de meest optimale, effectieve en efficiënte warmtebronnen in kaart gebracht. In de showroom in Drachten waren ook alle producten te zien en te ervaren. De adviezen werden door Hans snel vertaald in een offerte en in de herfst werd het huis voorzien van infraroodpanelen in iedere ruimte.
Uitgekiende keuzes
Voor de warmtebronnen werd gekozen voor verschillende merken van de hoogwaardige infraroodverwarming die bij Wellheat verkrijgbaar zijn, zoals Elbotherm (plafondpanelen), Redwell (handdoekdroger) en Kellvius (plafondpanelen). In de nok van de keuken hangt de krachtige ‘Hotshield’. Per ruimte werd de meest optimale keuze gemaakt qua stralingsgraad en warmtebereik.
Service tot op de dag van vandaag
Dat de service van Wellheat niet ophoudt bij levering ondervinden Anita en Dorine tot op de dag van vandaag. Eén van de warmtebronnen in de nok van de keuken gaf problemen en deze werd zonder discussie en snel vervangen door een nieuw product. Het contact met Wellheat was een aangename uitzondering in alle verbouwperikelen en -tegenslagen. “De goede voorlichting en nazorg van Hans zorgde er echt voor dat we 100% vertrouwen hadden in het gegeven advies en de uitvoering ervan. En dat vertrouwen is geen moment beschaamd.”
Hoe het bevalt
Tot slot zijn we natuurlijk benieuwd hoe de infraroodverwarming bevalt! Anita en Dorine zijn het erover eens: enorm goed! De warmte straalt alsof je in het zonnetje zit. Maar ook de eenvoudige installatie was fijn, deze was zelfs zelf te doen. Verder wordt er op de panelen erg lang garantie gegeven. Een ander groot voordeel is dat er geen onderhoud nodig is, zoals bij een warmtepomp wel het geval is. Waar ze ook erg blij mee zijn is dat alleen de ruimte waar je je bevindt snel en behaaglijk te verwarmen is via een thermostaat per ruimte. “We hoeven dus niet het hele huis te verwarmen. Wel zo duurzaam!”
Als laatste krijgen we een rondleiding door alle prachtige ruimtes van de boerderij. Dat Anita en Dorine oog hebben voor esthetiek en sfeer bleek wel uit het kleur- en materiaalgebruik en de inrichting van de woning. Een speciaal plekje in dit verhaal verdienen de lampen die boven de keukentafel hangen: ze maakten ze zelf van het verpakkingsmateriaal van de infrarood panelen!