Verbouwen, renoveren, isoleren en duurzaam verwarmen met hoogwaardige infraroodverwarming!

Op 5 juni 2024 vond de kennisbijeenkomst over infraroodverwarming in woningen plaats. Het onderwerp werd vanuit wetenschappelijk, praktisch en beleidsmatig oogpunt belicht. In de energietransitie blijkt dat er door gebruik te maken van infrarood verwarming kansrijke oplossingen zijn waardoor er op korte termijn veel meer woningen van het gas af kunnen. Binnen de sector zijn er veel vragen over de prestatie, de werking en de toepassing van infrarood verwarming.

Oproep aan de overheid

Diverse woningcorporaties,  brancheverenigingen binnen de techniek en toonaangevende ingenieursbureaus doen via een manifest een oproep aan de overheid om de huidige bouwregeling aan te passen voor de toepassing van infrarood verwarming. Onderzoek toont aan dat de huidige regels achterhaald zijn, zeker voor woningen met een kleinere warmtevraag. In de huidige bouwregeling wordt er van uitgegaan dat er voor 1 m³ gas ca 10 kWh elektriciteit nodig is om lucht te verwarmen, zoals met de huidige convectieverwarming gebeurt. Onderzoek toont echter aan dat het tot wel 4x zuiniger kan met hoogwaardige infrarood verwarming. Bovendien wordt in de huidige bouwregelgeving niet naar de absolute energiebehoefte gekeken maar naar de warmtevraag per vierkante meter. In vele woningen en woningen en appartementen is de warmtevraag dusdanig laag dat de toepassing van hoogwaardige infraroodverwarming een aanzienlijk hogere energieprestatie geeft waardoor het gebruik van een warmtepomp niet noodzakelijk is.

Verantwoord kader bouwregeling

In het manifest ‘Opname infraroodverwarming in de bouwregelgeving’ wordt de overheid opgeroepen om een verantwoord kader te ontwikkelen voor de toepassing van elektrische infrarood verwarming. En de belemmeringen voor deze kansrijke oplossing vanuit de bouwregelgeving en normering van energieprestaties van gebouwen te doorbreken.

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over onze infraroodverwarming? Neem gerust contact met ons op!

Gerelateerd artikel