Het verschil tussen infraroodverwarming en elektrische verwarming

Verwarming is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, vooral tijdens de koude maanden van het jaar. Het kiezen van de juiste optie qua verwarming kan een uitdaging zijn, omdat er verschillende soorten beschikbaar zijn en ieder zijn eigen voor- en nadelen heeft. In dit artikel zullen we de twee meest voorkomende opties,  infraroodverwarming en elektrische verwarming, vergelijken om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw huis.

Wat is infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is een innovatieve en energiezuinige manier van verwarmen. Het maakt gebruik van infraroodstraling om warmte direct aan objecten en mensen in een ruimte over te dragen. In tegenstelling tot conventionele verwarmingssystemen, die de koude lucht opwarmen en laten circuleren om de omgeving te verwarmen, verwarmt infraroodverwarming alleen de specifieke objecten die zich binnen het stralingsbereik bevinden.

Infraroodstraling is een vorm van straling die vergelijkbaar is met de gezonde warmtestraling van de zon. Het is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar kan warmte overdragen zonder de lucht te verwarmen. Infraroodverwarming werkt door elektriciteit te gebruiken om de infraroodstraling te produceren. De infraroodstraling wordt vervolgens uitgestraald door infrarood panelen. 

Een van de belangrijkste voordelen van infraroodverwarming is de energiezuinigheid. Doordat infraroodverwarming alleen specifieke objecten en mensen verwarmt, is er minder energie nodig dan bij conventionele verwarmingssystemen. Bovendien is infraroodverwarming duurzaam en milieuvriendelijk, omdat het geen schadelijke stoffen uitstoot en geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. Het is dus een perfecte keuze voor mensen die bewust willen omgaan met energiegebruik en het milieu.

Wat is elektrisch verwarmen?

Elektrische verwarming is een vorm van verwarming waarbij elektriciteit wordt gebruikt om warmte te produceren. Dit gebeurt via een elektrisch element, dat wordt verhit door elektriciteit en warmte afgeeft aan de omgeving. Elektrische verwarmingssystemen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals radiatoren, convectoren en ventilatorkachels.

In tegenstelling tot infraroodverwarming, die specifieke objecten en mensen verwarmt door middel van stralingswarmte, verwarmt elektrische verwarming de lucht in een ruimte door middel van convectie. 

Elektrische verwarming is vaak eenvoudig te bedienen en kan ervoor zorgen dat de lucht snel verwarmd wordt. Het grote nadeel is dat elektrische verwarming minder energiezuinig is dan infraroodverwarming, omdat het de lucht in de ruimte verwarmt en niet specifieke objecten. Dit kan leiden tot aanzienlijk hogere energiekosten en is beslist minder efficiënt in het verwarmen van grote en met name hoge ruimtes. 

Elektrische verwarming is voorts over het algemeen minder duurzaam dan infraroodverwarming. Elektrische verwarmingssystemen stoten immers schadelijke stoffen uit, zoals koolstofdioxide en stikstof. Dit kan leiden tot een hogere CO2-voetafdruk en kan schadelijk zijn voor het milieu.

Vergelijking tussen infrarood- en elektrische verwarming

Nu we de basisprincipes van infrarood- en elektrische verwarming hebben besproken, kunnen we een vergelijking maken tussen deze twee opties. Er zijn verschillende factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste verwarming optie, zoals energieverbruik, duurzaamheid en comfort.

Energieverbruik

In termen van energieverbruik is infraroodverwarming energiezuiniger dan elektrische verwarming. Dit komt doordat infraroodverwarming gericht ruimtes en objecten verwarmt, in plaats van de lucht in een ruimte, wat resulteert in minder warmteverlies. Hierdoor kan het energieverbruik tot wel 30% lager zijn dan bij elektrische verwarming.

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid scoort infraroodverwarming ook beter dan elektrische verwarming. Infraroodverwarming stoot geen schadelijke stoffen uit en heeft een langere levensduur dan elektrische verwarmingssystemen. Bovendien zijn infraroodpanelen gemaakt van duurzame materialen en zijn ze volledig recyclebaar.

Comfort

Ook op dit gebied biedt een infraroodverwarming een warmere en gezellige sfeer dan bij een elektrisch verwarming. Infraroodverwarming voelt aan als zonnestraling en is vergelijkbaar met de warmte die u voelt als u in de zon zit. Dit zorgt voor een aangename warmte zonder droge lucht of luchtcirculatie.

Welke optie is het beste voor jou?

Na het vergelijken van de voor- en nadelen van infrarood- en elektrische verwarming, kan het nog steeds lastig zijn om te beslissen welke optie het beste is voor jouw huis. Hieronder staan enkele tips om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze:

  1. Overweeg de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Infraroodverwarming is het meest geschikt voor grotere ruimtes (omdat je die met meerdere zones kunt verwarmen), terwijl elektrische verwarming beter werkt in kleinere ruimtes.
  2. Denk na over het energieverbruik. Infraroodverwarming is energiezuiniger en kan daardoor kosten besparen op de lange termijn. Elektrische verwarming kan echter goedkoper zijn in aanschaf en kan beter zijn voor kortere gebruikstijden.

Door deze factoren in overweging te nemen en deze tips te gebruiken, kun je de juiste keuze maken voor jouw specifieke situatie en zo zorgen voor een comfortabele en energiezuinige verwarming in jouw huis.